sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Trakeostomia

Trakeostomoiduin potilaan hoito

Trakeostomialla tarkoitetaan aukon tekemistä henkitorveen, eli henkitorviavannetta. Avanne pidetään avoinna trakeostomiakanyylin avulla. Toimenpide joudutaan tekemään erinlaisten vammojen ja sairauksien vuoksi kun potilas ei saa tarpeeksi happea hengitysteiden kautta. Trakeostomia voi olla väliaikainen tai pysyvä, eli lähihoitaja kohtaa niitä niin teho-osastolla, pitkä aikaishoidossa kuin kotihoidossa.

Kun potilaalle tehdään trakeostomia valitaan ensimmäiseksi kanyyliksi kuffilla varustettu putki. Kuffi auttaa myös kanyylia pysymään paikoillaan. Kuffi täytetään ilmalla. Kuffillisen kanyylin kautta potilaalle voidaan antaa hengityskonehoitoa. Tällä kanyylilla potilas ei pysty puhumaan vaan hoitajan ja potilaan on kommunikoitava esimerkiksi kirjoittaen. Jos potilas ei tarvitse hengityskonehoitoa voidaan käyttää kuffitonta eli fenesroitua kanyylia, jossa on sekä ulko että sisäputki. Sisäputki liotetaan vedessä ja pestään pienellä pullo harjalla aina tarvittaessa mutta vähintään kerran päivässä. Sisäputken avulla ulkoputkea voi käyttää pitempään. Myös ulkoputki vaihdetaan mutta tämän tekee yleensä lääkäri, noin kolmen viikon välein. Yleensä tämän tyyppisiin kanyyleihin kuuluu myös puheläppä, joka mahdollistaa potilaan puhumisen.

Kanyyli kiinnitetään niskan takaa sidotulla kanttinauhalla, joka vaihdetaan sen likaantuessa. Kanyylin alle voi laittaa puhdasta sideharsoa tai tehdasvalmisteinen kanyyli lappu, jos se hiertää ihoa.  Avannetta ja sitä ympäröivää ihoa voidaan puhdistaa keittosuolalla tai 3% vetyperoksilla. Iholle voidaan levittää suojavoiteeksi perusvoidetta.


Suihkussa ja kylvyssä on varottava veden joutumista trakeostomiakanyyliin, ja kanyyliin onkin saatavilla roiskesuojia. Uiminen on kielletty. Trakeostomia potilailta puuttuvat luontainen ilman kosteus, suodatus ja lämmitys ja huone ilmaa kostutetaan sen takia ilman kostuttimella, ilman saasteilta ja pakkaselta suojaudutaan ohuella harsolla. Lisäksi on syytä välttää ; puuteria, hyönteisiä, talkkia, suihkeita, hiekkaa, pylyä, puun lehtiä ja eläinten karvoja.

Hengitysteiden imeminen trakeostooma potilaalla

Trakeostomian takia potilas ei saa yksittyä limaa pois ja lima kertyy henkitorveen ja keuhkoputkiin joten imulaitetta on käytettävä vähintään kerran työvuorossa. Liman imeminen tapahtuu kanyylin kautta tehdään samalla periaatteella kuin liman imeminen nenästä ja suusta. Ensin imetään trakeostomiasta ja sitten vasta suusta. Yksittäinen imukerta saa kestää enintään 15 sekunttia ja tarpeen mukaan imetään useita kertoja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti