maanantai 29. syyskuuta 2014

saikulla sairaalassa

27.9 Lauantai

Huh huh, ensimmäiset kaks viikkoo topissa tuli tehtyä joka päivä töitä, pari 14 tuntista päivää seassa, Kolmessa viikossa kaks "vapaapäivää" ja kun piti olla viikonloppu vapaa ekaa kertaa kuukausiin, kroppa petti ja piti lähtee acutaan. Olin just päässy tallille, olin laittamassa hevoselle satulaa selkään kunnes tuli tunne että nyt pitää lopettaa, henki ei enään yksinkertaisesti kulje vaikka olin ottanut avaavaa astmalääkettä 20 min ennen tallille lähtöä ja vielä toisen kerran tallin pihassa. Hengityksestä tuli tosi työlästä, samanlaista kuin kahtena edellisenä iltana juuri kun olin tallilta lähtemässä. Bricanyl 0,5mg, avaava astmalääke ei enään auttanut niinkun oli jo 17 vuotta auttanut, vaan lievensä oireita vain vähän niin että jouduin silti haukkomaan joka henkäyksen keuhkoihini happea, olo oli kuin kalalla kuivalla maalla.

Otin hevoselta suojat pois jaloista ja vein varusteet kaappiin, istuin tallin terassille kunnes talli kaveri tuli kysyyn ''että onko kaikki hyvin? '' Vastasin vaan että ''vähän varmaan flunssaa, maanantaina varmaan lääkääriin''. Toveri katto epäilevästi ja sano että ''ethän sää pysty ees kunnolla hengittään..'' Olin hetken hiljaa ja sanoin vaa ''niiii..'' Lähin tallin pihasta ja soitin neuvonta- ja ajanvaraus numeroon josta ne sano että acutaan suoraan vaikka halusin maanantaille omalääkäri aikaa, sanoin vaan että kai se on sitten mentävä. Ajatus oli että saan vaan spiraa ja ne lähettää kotiin sen jälkeen niikun ennenkin,. 18.30 Olin acutan pihassa ja 19.15 pääsin esitutkintaan, tosin suoraan lääkärille enkä sairaanhoitajalle kun happisaturaatio oli 74 vastaanotolla.

Ystävällinen tohtori kuunteli mun keuhkot ja kyseli että koska oireet on alkanut. Maanantaina alkoi nuha, joka loppui keskiviikkona kun alkoi yskä. Astma alkoi oireilla yskän aikaan, mutta olin jo maanantaina nostanut hoitavan astmalääkkeen Innovairin kolmeen suihkaukseen kahdesti päivässä ja aloitin tabletti kortisonin Predisolonin 20mg. Tiedän etukäteen miten lääkkeiden kanssa toimitaan kun tuntuu että on tulossa joku pöpö että olo olisi siedettävä.

Sain ensiavuksi Ipramol 0,5mg/2,5ml spirasta ja tunnin jälkeen lääkäri kuunteli mun keuhkot uudestaan, ei selkeetä parannusta. Lääkäri lähetti mut keuhkokuviin, labralähetteitä ja lisää saturaatiomittausta. Kuvista ei löynynyt muutoksia vuoden takasiin kuviin verrattaessa, ja pika CRP oli 21. Ei siis mitään varsinaista syytä löynyt millekkään. Sain toisen samanlaisen spira annoksen ja lääkäri kuunteli 20minuutin päästä mut uudelleen. Ei muutosta, rohisin ja vinguin vain. Tässä vaiheessa sain kortisoni injektion pakaraan ja lääkäri halusi aloittaa kuitenkin Amorion kuurin, vaikka virusta epäilikin. Lääkäri päätti lähettää mut tarkkailuun ja sisätautilääkärin juttusille.

Kello n23.30 saavuin tarkkailuun ja sain heti sairaalapaidan päälle ja mut kytkettiin monitoreihin, se oli jännää. Monitorista kattelin tarkkaan sydänkäyrää, jossa tuli minuutin sisällä 5-20 kammion lisälyöntiä. Pyysin saada siittä tositteen jonka annan täältä päästyäni omalääkärilleni joka oli skeptinen mun sydän peräisiin kertomuksiin. Nyt mulla oli sille mustaa valkosella. RR mulla tavallista korkeempi, n. 140/80, yleensä tottunut siihen että molemmat luvut on alle sataa levossa. Happisaturaatio parhaimmillaan 86.

Just kun olin päässyt pieneen horrokseen niin labratäti tulee ottamaan musta verikokeita, kaiken maailman putkiloita ja lasipillejä joita en ollu ennen nähnykkää. Kyselin että mitä se musta ottaa, ja sano ettei se tiedä ittekkään kun ei oltu vielä kaikkea päätetty mitä tutkitaan. 7 pulloa verta ja monta  pienen pientä lasiputkea myöhemmin saapui EKG kone ja otettiin käyrää, katselin hoitajan ilmettä ja tiesin että joku on vialla. Hoitaja kutsui lääkärin ja lääkäri sano että '' aikamoista rumbaa''. Leposyke oli lähes 100 ja tasaista ja selkeetä rytmiä ei oikeen kuulemma ollut. Mitään akuuttia hätää ei kuintekaan ollut ja tilanne pantiin seurantaan. Syke kuitenkin alkoi pikku hiljaa tasaantua ja kammiolyönnit hieman rauhoittua, niitä tuli enään pari kappaletta minuutissa. Lääkäri teki päätöksen lähettää mut osastolle.

Nukahdin taas ja 3.34 sairaanhoitaja tuli herättämään ja kertoi että nyt mentäisiin osastolle. Sain sairaalapuserooni sopivat housut ja laikkari tuli saattamaan mut KEI2 osastolle. Osastolla sain heti happiviikset ja happen anto aloitettiin 2-litraa minuutissa, sain vielä kerran spiraa kunnes pääsin takaisin nukkumaan.





28.9

Aamu alko verikokeilla, sokerit ja joitain laskimo näytteitä, taas niitä pieniä lasisia putkia joilla kuulemma tutkitaan veren kaasuja ja ph arvoja, taas kovin jännää.Sitten tulee sairaanhoitaja, spiraa ja happisaturaatio sen jälkeen 89, happea nostetaan 3litraan minuutissa. Sokereista ei sanonut mitään, lievästi koholla kuulemma. Lääkärin kerrotaan tulevan myöhemmin, tosin se ei ole osaston omalääkäri, vaan päivystävä tohtori kun on viikonloppu.

Aamiainen tuli, neljän viljan puuroo, leipää juuston, kurkun ja jokun ihmemargariinin kera, maitoo, mehua ja vettä. Lääkettä. Hyi. Aamiaisen jälkeen tuli sh taas sokeri mittarin kanssa, eikä sano arvoja vieläkään..

Tohtori tuli lounaan jälkeen (joka maistu ihan paskalta) siis lounas, ei lääkäri, eikä sillä ollu mitää sanottavaa.. vaan että tää on joku viirus ja lähti menee.

Onneks tuli sitten tovereita kylään, kuolen tylsyyteen kun huoneessa on vaan pieni telkkari eikä sieltä tullu muutakun simpsons jaksoja jotka oon nähnyt entuudestaan turhan monta kertaa. Kysyin että saadaanko lähtee kahvilaan alakertaan, sain luvan koska mulla oli saattaja(kaveri) vieressä. En vieläkään oikeen ymmärrä että asiat taitaa olla hullusti jos tarviin saattajan parinsadan metrin matkalle. No mutta sain luvan liikkua kuitenkin, tosin hoitaja toi mulle ROLLAATTORIN jossa oli happipullo kyydissä. Olo oli vähintään naurettava kun Anne 21 vuotta työntää rollaattoria käytävillä.. Kahvilassa otin kahvia ja jätskiä, mikä oli virhe. Olishan mun nyt pitänyt melkeen 20vuoden kokemuksella tietää ettei se jätski helpota astma oireita... No mutta äkkiä osastolle ja spira suuhun.

Loppu ilta menikin sitten lorviessa ja telkkaria kattellessa. Illan aikana hoitajat tajus mun olevan alalla kanssa ja siittä lähtien oon annostellu itte lääkkeeni, happeni ja spirani. Sh toi mulle PEP pullon ja PEF seuranta tarvikkeet, toi lääkelasin ja toivotti hyvää yötä. Hmmmmmm... ei tää ny näin pitäny mennä?

Vielä kerran tultiin mittaan vs ja se oli 8,7.. mitä ihmettä? Se kuulemma johtuu siittä että saan nyt niin paljon kortisonia mutta kyllä mää peläistyin että DM tästä vielä puuttuskin.. Just kun tekee mieli kaikkee hyvää ja makeeta niin vs on jo valmiiks turhan korkee, nice.

Ilta PEF lääkettä ennen ja jälkeen parhaimmillaan 460

Päivän lääkesaldo
- Amorion 1x3
- Ipramol joka vaihdettiin Ipraxaan nopeasykkeisyyden ja lisälyöntien takia. 1x6 päivässä.
- Prednisolon 40mg
- Montelukast 10mg
- Lisä happi 3L minuutissa

PEF - arvojen seuranta aamuin illoin ennen ja jälkeen Ipraxan. PEP- puhalluksia kolme kertaa päivässä kymmenen puhalluksen sarjassa kolme sarjaa.

29.9


Aamu alkaa taas verikokeilla ja mauttomalla aamiaisella. Natrium arvot kuulemma puolestaan lievästi koholla, mutta asiaa kuulemma vaan seurataan. Osaston omalääkäri tuli tänään töihin ja kuunteli mun keuhkot, ei oikeen sanonu mitään uutta .. '' joku viirus '' niinii tiedostetaan jo. Kotiin lähdöstä ei ees mainitse. Happi laskettiin kahteen litraan minuutissa kun saturaatio lääkkeen jälkeen oli 91 ja suurin osa yöstä oli mennyt ilman lisähappea, heräsin useasti ettimään mun viiksiä kun ne oli aina lähtenyt käveleen. PEF arvot parhaimmillaan ennen lääkettä 360 ja lääkkeen jälkeen 450.


Aamu menee lounasta odotellessa, ja sitten sieltä tulee super pahaa ruokaa, kalapihviä, pinaatti kastiketta ja taaaaaas sitä riisiä..vihaan riisiä. Soitin toverille joka lupas tuoda mulle hesemättöö. Ihanaa. Kaverin lähdettyä päätin mennä käymään suihkussa kun sain ilmoituksen että saan huonetoverin. Jopa normaali suihku laitto hengityksen tiukoille ja hengittelin sen jälkeen taas spiraa..

Huonetoveriks sain neutraalin oloisen n. 50-vuotiaan rouvan jolla oli ollut oireeton keuhkokuume ja vietti jo kolmen viikon jakson samaisella osastolla. Nyt oli tullut kuitenkin tullut selkäkipuja jo tohtori lähettänyt osastolle. Syönyt kuulemma kolmen viikon tavanic kuurin ja nyt ainoa oire oli puristava tunne yläselässä.

Illalla lähen vielä kahviossa käymään rollaattorini kanssa. Ei siellä ollut mitään hyvää enään ja verensokeri oli edelleen koholla niin en oikeen uskaltanut syödäkkään mitään. Istuin hetken rollani päällä ulkona, mutta ulkona tuuli niin paljon ettei siellä voinut istua kun minuutin ilman takkia. Hipsin takaisin KEI2 katteleen ikkunasta maisemia, josta näky hervantaan asti.

Vielä mittailtiin saturaatioo joka oli nyt 95, ja happea laitettiin menemään enään litran minuutissa. Toiveissa etten tarvitsisi niitä enään huomenna.

Päivänlääke saldo pysy samana kuin eilinen, samoin iltatoimet johon nyt kuului PEF ja PEP jutut.



30.9


Herään siihen että vittuuntunut laikkari tulee siivoamaan hullun raivolla mun yöpyötää johon on kertynyt parin päivän sisällä mun tavaroita mm. tietokone, lompakko, juomaa, lääkkeet yms. ''nosta nosta!''. Ai että teki mieli sanoo sille että mene helvettiin siitä karjumasta mää nukun nyt, mutta huulta purren siirtelin tavarat pois hänen tieltään. Laikkarin lähdettyä tulee samantien labratäti ottamaan multa verenkaasuja ja ph arvoja, jonka perään tulee toinen labratäti ja ottaa taipeesta verinäytteitä. Oon täynnä EKG lappuja ja laastareita pistoksista ja injektioista. Näytteiden jälkeen alkaa PEF puhaltelu ja spiran valmistelu, sitten uudestaan PEF ja PEP sen jälkeen.

Ei varmaan tarvii taas toistaa että aamiainen ei ollut mitenkään ruokahalua herättävä. Aamiaisen jälkeen sh tuli kyseleen vointia ja katto saturaation. Se oli 97 ja sovittiin että happi voidaan ottaa jo pois. Juuri kun aloin tottua mun hauskoihin viiksiin. Tän jälkeen tuli kaks lääkäri kandia haastatteleen mua ja kuunteleen keuhkoja, ne oli jotenkin niin innoissaan ja peloissaan että hymyilytti :) Pian kandien jälkeen tuli oikeita tohtoreita kaksin kappalein ja samoin sairaanhoitajia. Ne tutkiskeli mun entisiä epikriisejä ja sovittiin että olisin ainakin vielä huomiseen asti osastolla astmani vaikeahoitoisuuden takia. Olin jo kerennyt haaveilemaan kotiin pääsystä, kun en enään tarvinnut lisähappea, saturaatio tässä vaiheessa edelleen 97. Lääkäri vähensi Ipraxaa 1x4 ja päätti lopettaa AB kuurin illalla. Kotiin pääsyn isoin kynnys on huonot PEF arvot aamuisin, muuten kotiin pääsyä olisi jo voitu harkita. Ei voi mitään.

Huonetoverille anttettiin diagnoosiksi jumuituneet selkälihaksen ja passitettiin kotiin.. Se oli kyllä sanoinkuvaamattoman ilonen asiasta. Eipä mennyt aikaakaan kun sain uuden huonetoverin, potailaita oli kuulemma jo alettu sijoittaa huoneiden puutteista käytäville.. Huoneeseen painelee huomattavasti ylipainoinen nainen joka hengittää tooodella raskaasti, ihan super ärsyttävää! Ainoo toive oli etten saa huonetoveria joka kuorsaa niin tää alkaa kuorsaan välittömästi kun pääsi pitkälleen ja tekee sitä tälläkin hetkellä..  Nice.


Kello 21.30 ja oot aina käsittämättömän väsynyt, mutta en saa nukuttua ton kuorsauksen takia.. Pyysin hoitajilta mulle entuudestaan tuttua lääkettä unensaamiseen ja nyt vaan odotellaan..





1.10


KOTIIIN KOTIIN KOTIIIN KOTIIN KOTIIN kuuluu mun takaroivossa joka kerta kun toi huonetoveri päästää uskommattoman kovan kuorsauksen. Aamun kokeiden ja aamiaisen jälkeen tulee tohtori ja sanoo että pitäs olla vielä hetken aikaa täällä kun ei PEF arvoissa edelleenkään muutosta. Keuhkot kuulostaa jo paljon paremmalta kun aikasemmin, joten purnaamisen jälkeen tohtori antaa mulle luvan lähteä kotiin omalla vastuulla. En mieti asiaa edes kahdesti vaan vaihdan sairaalan rytkyt omiin rakkaisiin vaatteisiin ja sanon soronoot, kiitos ja näkemiin. Tohtori varas mulle ajan omalle keuhkospesialistille ja spirometriaan marraskuulle ja anto viikon saikkua.. Eiköhän näillä pärjätä.

maanantai 8. syyskuuta 2014

Diabeteksen lääkehoito

PIKAINSULIINI :
NOVORAPID = ASPARTINSULIINI
APIDRA = GLUINSULIINI
HUMALOG = LISPROINSULIINI

Vaikutus alkaa 10-20 minuutissa ja kestää 3-5 tuntia 
Annos pistetään juuri ennen ateriaa tai heti sen jälkeen
Pistopaikalla ei vaikutusta imeytymisen nopeuteen

LYHYTVAIKUTTEINEN INSULIINI
ACTRAPID, HUMULIN REGULAR, INSUMAN RAPID = VAIKUTTAVA AINE IHMISINSULIINI

Vaikutus alkaa puolesta tunnista tuntiin ja kestää 5-8 tuntia. Suurin vaikutus kestää 2-4
Annostus pistetään puolituntia ennen ateriaa. Imeytyminen nopeinta vatsan alueella, hitainta pakarasta.

PITKÄVAIKUTTEINEN ELI PERUS INSULIINI
HUMULIN NPH, INSUMAN BASAL, PROTAPHE = VAIKUTTAVA AINE IHMISINSULIINI 

Lääke on insuliinihiukkasten ja kirkkaan nesteen seoksena eli suspensiona, annos on sekoitettava huolellisesti. Vaikutus alkaa 1-2 tunnissa ja kestää 10-24 tuntia. Suurin vaikutus kestää 4-10 tuntia.


YLIPITKÄVAIKUTTEINEN INSULIINI
LANTUS = GLARGINSULIINI
LEVEMIR = DETEMIRINSULIINI

Lääke on insuliinihiukkasten ja kirkkaan nesteen seoksena eli suspensiona, annos on sekoitettava huolellisesti. Vaikutus alkaa 1-4 tunnissa ja vaikuttaa 12-26 tuntia. Suurin vaikutus on yksilöllinen.


SEKOITEINSULIINI
PIKAINSULIINI SEKOITE = HUMALOG MIX 25, HUMALOG MIX 50
LYHYTVAIKUTTEISEN IHMISINSULIININ JA NPH SEKOITE INSULIINI = INSUMAN COMB 25
PIKAINSULIINISEKOITE NOVOMIX 30

Vaikutuksen alkamisnopeus, suurin vaikutus ja vaikutuksen kesto riippuvat lyhyt- ja pitkävaikutteis insuliinien määrästä. 


INSULIININ YLEISET HAITTAVAIKUTUKSET

Hypoglykemia (liian matala verensokeripitoisuus) voi olla erittäin vakavaa. Jos verensokeritasosi laskee liikaa, voit menettää tajuntasi. Vakava hypoglykemia voi aiheuttaa aivovaurion ja se voi olla henkeä uhkaava.
Jos sinulla on liian matalan verensokeripitoisuuden oireita, ryhdy välittömästi toimenpiteisiin verensokeritasosi nostamiseksi.

Jos sinulle ilmaantuu seuraavia oireita, ota välittömästi yhteys lääkäriisi:
laajat ihoreaktiot (ihottuma ja kutina koko vartalolla), vaikea ihon tai limakalvojen turvotus (angioedeema), hengenahdistus, verenpaineen lasku, johon liittyy sydämen tiheälyöntisyys ja hikoilu.
Ne voivat olla oireita vaikeasta allergisesta reaktiosta insuliinille ja ne voivat olla henkeä uhkaavia.





DIABETEKSEN TABLETTI HOITO

1. Insuliinin vaikutusta kudostasolla lisäävä ja maksan sokerituotantoa vähentävä 


 METROFORMIINI =  DIFORMIN RETARD, GLUCOPHAGE, METFOREM, METGOL.

Haittavaikutukset

Tavallisimpia haittoja etenkin hoidon alussa ovat erilaiset vatsaoireet, kuten pahoinvointi, oksentelu, ripuli, vatsakipu ja ruokahaluttomuus. Joskus ilmaantuu metallin makua suuhun. Hoidon aikana tarkkaillaan etenkin ikääntyneillä potilailla munuaisten toimintaa. Runsasta alkoholin käyttöä pitää välttää lääkityksen aikana.

2. Pääasiassa insuliinin eritystä lisäävät

SULFONYYLIUREAT = GLIPITSIDI JA GLIMEPIRIDI 
esim. GLIPITSIDI = MINIDIAB, yleiset haittavaikutukset : veren alhainen sokeripitoisuus (hypoglykemia), pahoinvointi, ripuli, ylävatsakipu, vatsakipu.

Sulfonyyliureat saattavat laskea verensokerin liian alas esimerkiksi rasituksen yhteydessä tai ateriavälin pitkittyessä. Tämän vuoksi sylfonyyliurealääkkeet tulee ottaa ruokailun yhteydessä. Haittana voi olla myös painonnousu.  


INKRETIINIMITEETIT =  EKSENATIDI, LIRAGLUTIDI, LIKSISENADI
esim. EKSENATIDI = BYETTA, yleiset haittavaikutukset pahoinvointi (pahoinvointi on yleisintä hoidon aloitusvaiheessa, mutta useimmilla potilailla se vähenee ajan mittaan), oksentelu, ripuli, hypoglykemia

GLIPTIINIT = REPAGLINIDI JA NATEGLINIDI 
esim. REPAGLINID ACTAVIS, yleiset haittavaikutukset : vatsakivut, ripuli ja verensokerin liiallinen lasku.


3. INSULIININ HERKISTÄJÄT ELI GLITATSONIT

PIOGLITATSONI = ACTOS, haittavakutuksia : Lääke saattaa aiheuttaa painon nousua ja kosketustunnon heikkoutta. Joskus saattaa esiintyä näön sumentuminen, joka johtuu turvotuksesta silmän takaosassa. Tästä pitää kertoa lääkärille mahdollisimman pian.
Lääkitys voi lisätä luunmurtumien vaaraa. Harvinainen haitta on myös virtsarakon syöpä. Jos ilmenee verivirtsaisuutta, kipua virtsatessa tai äkillistä virtsaamistarvetta, pitää ottaa yhteys lääkäriin mahdollisimman pian.

4. HIILIHYDRAATTIEN IMEYTYMISEEN VAIKUTTAVAT LÄÄKEAINEET

GUARKUMI = GUAREM haittavaikutuksia ;  Hoidon alkaessa voi ilmaantua ilmavaivoja, vatsan turvotusta tai ripulia.

AKARBOOSI = GLUCOBAY, haittavaikutukset : lääke voi aiheuttaa ilmavaivoja tai muita vatsaoireita, kuten ripulia tai kipuja.



sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Trakeostomia

Trakeostomoiduin potilaan hoito

Trakeostomialla tarkoitetaan aukon tekemistä henkitorveen, eli henkitorviavannetta. Avanne pidetään avoinna trakeostomiakanyylin avulla. Toimenpide joudutaan tekemään erinlaisten vammojen ja sairauksien vuoksi kun potilas ei saa tarpeeksi happea hengitysteiden kautta. Trakeostomia voi olla väliaikainen tai pysyvä, eli lähihoitaja kohtaa niitä niin teho-osastolla, pitkä aikaishoidossa kuin kotihoidossa.

Kun potilaalle tehdään trakeostomia valitaan ensimmäiseksi kanyyliksi kuffilla varustettu putki. Kuffi auttaa myös kanyylia pysymään paikoillaan. Kuffi täytetään ilmalla. Kuffillisen kanyylin kautta potilaalle voidaan antaa hengityskonehoitoa. Tällä kanyylilla potilas ei pysty puhumaan vaan hoitajan ja potilaan on kommunikoitava esimerkiksi kirjoittaen. Jos potilas ei tarvitse hengityskonehoitoa voidaan käyttää kuffitonta eli fenesroitua kanyylia, jossa on sekä ulko että sisäputki. Sisäputki liotetaan vedessä ja pestään pienellä pullo harjalla aina tarvittaessa mutta vähintään kerran päivässä. Sisäputken avulla ulkoputkea voi käyttää pitempään. Myös ulkoputki vaihdetaan mutta tämän tekee yleensä lääkäri, noin kolmen viikon välein. Yleensä tämän tyyppisiin kanyyleihin kuuluu myös puheläppä, joka mahdollistaa potilaan puhumisen.

Kanyyli kiinnitetään niskan takaa sidotulla kanttinauhalla, joka vaihdetaan sen likaantuessa. Kanyylin alle voi laittaa puhdasta sideharsoa tai tehdasvalmisteinen kanyyli lappu, jos se hiertää ihoa.  Avannetta ja sitä ympäröivää ihoa voidaan puhdistaa keittosuolalla tai 3% vetyperoksilla. Iholle voidaan levittää suojavoiteeksi perusvoidetta.


Suihkussa ja kylvyssä on varottava veden joutumista trakeostomiakanyyliin, ja kanyyliin onkin saatavilla roiskesuojia. Uiminen on kielletty. Trakeostomia potilailta puuttuvat luontainen ilman kosteus, suodatus ja lämmitys ja huone ilmaa kostutetaan sen takia ilman kostuttimella, ilman saasteilta ja pakkaselta suojaudutaan ohuella harsolla. Lisäksi on syytä välttää ; puuteria, hyönteisiä, talkkia, suihkeita, hiekkaa, pylyä, puun lehtiä ja eläinten karvoja.

Hengitysteiden imeminen trakeostooma potilaalla

Trakeostomian takia potilas ei saa yksittyä limaa pois ja lima kertyy henkitorveen ja keuhkoputkiin joten imulaitetta on käytettävä vähintään kerran työvuorossa. Liman imeminen tapahtuu kanyylin kautta tehdään samalla periaatteella kuin liman imeminen nenästä ja suusta. Ensin imetään trakeostomiasta ja sitten vasta suusta. Yksittäinen imukerta saa kestää enintään 15 sekunttia ja tarpeen mukaan imetään useita kertoja.



Masennuslääkkeet & Rouva Peippo

Työskentelet lähihoitajana kotipalvelussa ja olet käymässä asiakkaasi, rouva Peipon kotona. Rouva Peippo on juuri palannut lääkärin vastaanotolta ja on tuohtunut, sillä "Lääkäri määräsi minulle ilopillereitä. Minähän menin lääkäriin tutkittavaksi kun olen koko kevään ollut niin väsynyt ja uupunut, eikä ruoka ole hyvin maistunut ja päätäkin särkee ja välillä huimaa. Lääkäri sanoi, että minä olen kuulemma masentunut ja siitä kaikki vaivani johtuvat...Minä ajattelin, että kevätväsymistä tämä vain on tai jotain vakavaa. ..Että minulle ilopillereitä, jotain Cipramiilia...auttavatkohan ne yhtään? Ja masennuksestako nuo kaikki vaivat muka johtuisivat?"

-mitä vastaisitte rouva Peipolle?
-millaisia muita masennuslääkkeitä on olemassa?



Masennustila eli depressio ja pitkäaikainen masennus on hyvin monikasvoinen ilmiö. Aina depressio ei ala mielialan laskulla vaan epämääräisillä kehon tuntemuksilla. Joskus ihminen kuvaa oloaan harmilliseksi ja saattaa ikään kuin sivulauseessa kertoa pelkäävänsä vakavaa tautia, josta merkkeinä ovat vatsavaivat, hiustenlähtö, lievä lämpöily, öinen hikoilu, oksettava olo tai huimaus. Myös päänsärky, niska- ja selkävaivat, raajasäryt, rintakivut ja ruoansulatuskanavan vaivat voivat kätkeä masennuksen. Oireille ei löydy lääketieteellisten tutkimusten perusteella selvää syytä. Ihminen saattaa kohdistaa huolensa perheenjäseniin tai muihin läheisiin. 


Selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät (SSRI)


Selektiivisistä serotoniinin takaisinoton estäjistä eli SSRI-lääkkeistä ensimmäisenä markkinoille tuli fluoksetiini. Sen jälkeen Suomen markkinoille ovat saman aineryhmän lääkkeistä päätyneet sitalopraami, fluvoksamiini, sertraliini, paroksetiini ja uusimpana essitalopraami. Näiden aineiden vaikutuksen on yksikertaisimmillaan arvioitu liittyvän hermosolujen välittäjäaineen, serotoniinin aineenvaihdunnan vilkastamiseen. SSRI-lääkkeiden vaikutukset ovat monilta osin yhteneväisiä aineryhmän kaikkien lääkkeiden kesken. Tärkein vaikutuksista on tietenkin antidepressiivinen eli masennusta lievittävä vaikutus. Niiden sivuvaikutukset ovat myös samantyyppisiä. Näiden lääkkeiden erot tuntuvat liittyvän niiden imeytymis- jakautumis- ja hajoamis- tai poistumisnopeuksiin. Yleistäen voidaan todeta SSRI-lääkkeiden olevan tehokkaita masennustilojen ja myös monien ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa ja niiden olevan suhteellisen helppokäyttöisiä annostelun ja sivuvaikutusten vaarattomuuden osalta. CIPRAMIL, SEPRAM, CITALOPRAM, FEVARIN, FLUOXETIN, OPTIPAR, ZOLOFT

 

Noradrenaliinin ja serotoniinin takaisinottoon vaikuttavat masennuslääkkeet


Osa nykyisistä masennuslääkkeistä vaikuttaa samanaikaisesti useamman aivojen välittäjäaineen - useimmiten serotoniinin ja noradrenaliinin - aineenvaihduntaan samanaikaisesti. Nämä valmisteet poikkeavat vaikutusprofiililtaan SSRI-lääkkeistä jonkin verran ja valmistekohtaisesti eri tavoin. Tällä hetkellä Suomen markkinoilla on seuraavia tämäntyyppisiä lääkeaineita: mianseriini, milnasipraani, mirtatsapiini, reboksetiini, tratsodoni, venlafaksiini. Näillä aineilla on erityyppisiä, jonkin verran toisistaan poikkeavia sivuvaikutuksia, jotka myöskään eivät ole pysyviä tai vakavasti terveyttä uhkaavia. AZONA, IXEL, MIRTATZAPIN, TOLVON, MIAXAN





Trisykliset masennuslääkkeet


Vanhan sukupolven trisyklisiä masennuslääkkeitä käytetään edelleen, sillä ne tehoavat masennukseen siinä missä uudemmatkin ja joissakin tapauksissa mahdollisesti paremminkin. Niiden tiedetään vaikuttavan sekä serotoniinin että noradrenaliinin aineenvaihduntaan. Niiden haittana on useita uudemmilta lääkkeiltä puuttuvia hermostoon tai verenkiertoelimiin kohdistuvia sivuvaikutuksia, kuten suun kuivumista, ummetusta, sydämen rytmihäiriöitä ja väsyneisyyttä. Lisäksi ne ovat uusia lääkkeitä myrkyllisempiä yliannostustilanteissa. Näistä aineista on Suomen lääkemarkkinoilla imipramiini johdoksineen, amitriptyliini johdoksineen ja doksepiini. TRIPTYL, NORITREN, DOXAL, LIMBITROL, ANAFRANIL




Muita masennuslääkkeitä


Edellisten aineryhmien lisäksi masennuksen hoitoon käytetään vielä joitakin muitakin, lähinnä aiemmin mainittujen monoamiinien aineenvaihduntaa vaikuttavia lääkkeitä, kuten dopamiinivaikutteinen sulpiridi ja monoamiinien, lähinnä serotoniinin hajoamista estävä moklobemidi. AURORIX, SUPRIUM