tiistai 11. marraskuuta 2014

Täydennyskoulutus

Teesi:
Täydennyskoulutus antaa henkilöstölle mahdollisuuden hankkia ammattialansa viimeisintä tietoa ja kehittää työtaitoja sekä parantaa työn hallintaa ja ammatillista yhteistyötä.

Ammattitaidon uudistaminen auttaa työntekijää vastaamaan entistä paremmin asiakkaiden palvelutarpeisiin ja toimintaympäristön muutoksiin. Organisaation tuloksellisuus perustuu mm. henkilöstön osaamiseen sekä tiedon ja taidon hallintaan.

Mitä laki sanoo täydennyskoulutuksesta?

Sosiaalihuoltolain 53 §:n mukaan kunnan tulee huolehtia siitä, että sosiaalihuollon henkilöstö peruskoulutuksen pituudesta, työn vaativuudesta ja toimenkuvasta riippuen osallistuu riittävästi sille järjestettyyn täydennyskoulutukseen.

Mitä tämä tarkoittaa?

Täydennyskoulutus koskee koko kunnallisen sosiaalihuollon henkilöstöä, myös määräaikaisia työntekijöitä.

Se ei koske yksityisellä sektorilla työskenteleviä, mutta kun kunta tekee sosiaalipalveluita koskevia hankintasopimuksia yksityisten palvelutuottajien kanssa, tulee täydennyskoulutus sisällyttää hankintahintaan.


Kuinka monta päivää vuodessa ja kuka maksaa?

Laissa itsessään ei ole määrää, mutta lain perusteluissa ja sosiaali- ja terveysministeriön ohjeissa todetaan, että riittävä määrä määritellään yksilöllisesti, 3 - 10 päivää vuodessa.

Työnantajan tulee maksaa täydennyskoulutuksesta syntyneet kustannukset.


Miten pääset täydennyskoulutukseen?

  • Työyhteisössä tulisi olla täydennyskoulutussuunnitelma, joka perustuu henkilöstön osaamistarpeisiin.
  • Ota osaamistarpeesi puheeksi esimiehesi kanssa käytävissä kehityskeskusteluissa.
  • Keskustele työyhteisössäsi, millaista osaamista tarvitaan, jotta paremmin voitte vastata asiakkaiden palvelurapeisiin.
  • Vaikuta siihen, että työyhteisössäsi on täydennyskoulutussuunnitelma ja sitä noudatetaan käytännössä.

Voiko omaehtoista koulutusta sisällyttää työnantajan järjestämään täydennyskoulutukseen?

Omaehtoinen koulutus tarkoittaa sitä, että olet itse hakeutunut esimerkiksi erikoistumiskoulutukseen, suoritat loppuun kesken jääneet opinnot tai opiskelet toista tutkintoa jne. Yleensä itse joudut maksamaan koulutuksesta aiheutuneet kustannukset.
Omaehtoinen koulutus voidaan sisällyttää työnantajan järjestämään täydennyskoulutukseen siten, että työnantaja maksaa osan koulutuskustannuksista tai myöntää seminaaripäivät palkallisina. Vastavuoroisesti työnantaja voi vaatia työssäolosopimusta. Tällainen sopiminen on laillista, kunhan se työntekijälle on kohtuullinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti